TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Katastrofa galėjo įvykti dėl piloto klaidos (atnaujinta 16.42 val.)

Šeštadienio rytą Kėdainiuose, Daukšių aerodrome sudužus lėktuvui žuvo jį pilotavęs „Linavos“ atstovybės Maskvoje vadovas Rimantas Budrevičius.
Degantis sraigtasparnis
Degantis sraigtasparnis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Nelaimė įvyko apie 11 val. ryte, vykstant „Linavos“ (Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacijos) organizuojamam kasmentiniam uždaram renginiui. 

Civilinės aviacijos administracijos direktorius Alvydas Šumskas 15min.lt sakė, jog katastrofos aplinkybės šiuo metu tiriamos, tačiau plačiau komentuoti incidentą atsisakė.

"Linavos" renginyje sudužusio lėktuvo ir jo piloto žūties aplinkybes tiria Susisiekimo ministerijos orlaivių avarijų bei incidentų tyrimo vadovas Kęstutis Povilionis. Nukritus vienviečiam sportiniam lėktuvėliui žuvo jo pilotas, asociacijos „Linava“ atstovas Maskvoje, Rimantas Budrevičius (gim. 1966 m.). R.Budrevičius buvo Alytaus aeroklubo narys.

Pritrūko patirties?

Pasak K.Povilionio, katstrofos priežastis galėjo būti paties piloto klaida.

„Peržiūrėjus šventės dalyvių filmuotą medžiagą, iš to, ką pamatėme kyla viena nelaimės priežasties versija – pilotas galėjo suklysti, atlikdamas pilotažo figūrą“, – teigė nelaimę tiriantis specialistas.

„Pilotas pasirinko patirties ir iš pasiruošimo reikalaujančią figūrą, tačiau vos ją pradėjęs lėktuvas nukrito ir užsidegė. Klaidą galėjo padaryti pats pilotas, nes figūra buvo pradėta labai žemai. Galbūt nebuvo pasirinktas optimaliausias variantas, be to, pritrūko patirties“, – apie priminę incidento versiją 15min.lt pasakojo K.Povilionis.

„Mažai tikėtina, kad lėktuvo katastrofos priežastis galėjo būti techninis gedimas. Kaip minėjau, tą rodo filmuota medžiaga. Figūra buvo reikalaujanti tam tikro pasirengimo“, – pabrėžė tyrėjas.

Pasak K.Povilionio, R.Budrevičius skrido ultra lengvuoju, mėgėjišku lėktuvu X 32 Bekas.

„Šie lėktuvai pastaruoju metu yra itin populiarūs, jie gaminami daugelyje Europos šalių, o surenkami vietoje, pačių savininkų. Su šitokios markės lėktuvais nelaimių dar neužfiksuota, tačiau panašaus tipo ultra lengvieji lėktuvai jau yra kritę“, – teigė K.Povilionis.

Per artimiausią savaitę turėtų paaiškėti tikslios katastrofos priežastys.

Šventės dalyviai matė iš katastrofos vietos kylančius dūmus

15min.lt skaitytojas Romas, dalyvavęs „Linavos“ renginyje, teigė, jog mažas lėktuvėlis praskrido šventės dalyviams virš galvų ir už nedidelio miškelio „smigo žemyn“. Virš nelaimės vietos iškart pakilo dūmai.

Mažas lėktuvėlis praskrido šventės dalyviams virš galvų ir už nedidelio miškelio smigo žemyn.Po nelaimingo atsitikimo organizatoriai apsisprendė renginį tęsti. „Organizatoriai nusprendė šventės neuždaryti, tačiau muzika šiuo metu nebegroja, jokių linksmybių renginio pabaigoje taip pat nebus“, – teigė 15min.lt skaitytojas Romas, dalyvavęs renginyje ir matęs nelaimę.

Pasak jo, kasmet vykstančią šventę paprastai užbaigdavo apdovanojimų ceremonija bei koncertas.

„Šiais metais renginio dalyviai ir svečiai, nežinojo kokia jų laukia vakaro pabaiga, nes uždaromasis koncertas turėjo būti kaip staigmena. Tačiau jo jau nebus“, – teigė p. Romas.

Minėtas renginys vyksta jau 12-ąjį kartą. Į jį susirenka įvairių vežėjų atstovai – sunkvežimių bei autobusų vairuotojai. Šiais metais varžybų dalyviai rungiasi atlikdami keleivių bei bagažo gabenimo taisyklių testus, spręsdami kelių eismo taisyklių testus. Renginio kulminacija  kiekvienais metais tampa vilkikų, autotraukinių ir autobusų slalomas. Vėliau apdovanojamos geriausiai pasirodę komandos.

Renginį fotografavęs ir vienas pirmųjų nelaimės vietoje atsidūręs fotoagentūros BFL fotografas Šarūnas Mažeika kalbėdamas su 15min.lt žurnalistu sakė, kad lėktuvas į žemę tiesiog smigo. „Dar spėjau pagalvoti, kad kažkas jam valdyme užsikirto. Tokiu kampu tikrai niekas neskraido“, – sakė fotografas.

Pasak Š.Mažeikos, žuvęs pilotas buvo linksmas ir šiltas žmogus. „Esu su juo skraidęs. Jis buvo labai atsidavęs orui, net mane aviacija užkrėtė. Kaip mes fotografai dėl savo veiklos sergame, neskaičiuojame laiko, dirbame dieną ir naktį, taip jis aviacijai buvo atsidavęs. Bet po šitos nelaimės šiek tiek susimasčiau, ar man reikia oro“, – kalbėjo katastrofą matęs fotožurnalistas.

Fotografas sako, kad nelaimė įvyko už miškelio, maždaug už 300 metrų nuo šventės vietos. Kai pirmieji žmonės atbėgo į lėktuvo kritimo vietą, jis visas jau liepsnojo. „Žmonės puolė smėliu gesinti. Bet ką ten užgesinsi... Lėktuvas buvo dvivietis, spėjama, kad pilotas skrido vienas. Per liepsna ir dūmus neįmanoma buvo įžiūrėti, kiek žmonių dega lėktuvo nuolaužos“, – sakė Š.Mažeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius